Onderwijs in de buitenlucht

Stichting Distinto en Stichting Plukhoek Mookhoek zorgen voor onderwijs in de buitenlucht. De samenwerking tussen deze organisaties voor de jeugd kwam tot stand met behulp van Linda Sanders manager van de Barendrechtse Uitdaging én Hoeksche Waardse Uitdaging..

Claudia Reijnen van Plukhoek Mookhoek weet vanuit haar jarenlange ervaring als leerkracht binnen het speciaal onderwijs dat niet ieder kind geschikt is voor het standaard onderwijssysteem. Zo is het werk van Plukhoek Mookhoek ontstaan. Bij de Plukhoek kunnen kinderen die (om welke reden dan ook) niet naar school kunnen, aan de slag in een grote tuin met boomgaard. Ze krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen in de vaardigheden die ze zo hard nodig hebben.

Distinto is als aanbieder van jeugdhulp al bijna tien jaar actief in Barendrecht. Ingrid Hartog, directeur-bestuurder, vertelt: “Distinto is er voor kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. We vangen niet alleen deze kinderen op maar denken ook mee met hun ouders over hoe zij hun kinderen optimaal kunnen helpen in hun ontwikkeling. Want het opvoeden van deze kinderen is topsport.”

Al in het eerste contact bleek dat Claudia en Ingrid gedreven zijn vanuit een gedeelde visie op wat deze kinderen nodig hebben. Dit leidde tot een samenwerking tussen de twee stichtingen. Inmiddels brengen de kinderen van Distinto wekelijks een bezoek aan de Plukhoek. En ook vanuit andere zorginstellingen zijn kinderen welkom voor begeleiding op maat in de natuur. 

Ter illustratie vertelt Claudia Reijnen over een jongen van
13 jaar. Hij heeft autisme en redt het niet op school. Bij de Plukhoek bouwt hij een band op met de nieuwe pup, hij verzorgt de kippen en helpt boomstammen verslepen. “Hij leert door te ervaren en zo lukt het hem om opdrachten uit te voeren die steeds wat ingewikkelder worden. Hij doet succeservaringen op en zijn zelfvertrouwen groeit.“

Zo is er ook een jongetje van zeven jaar. Hij is vanwege zijn beperking nooit eerder naar school geweest. Na twee maanden bij de Plukhoek loopt hij zelfverzekerd in zijn overall rond en plant netjes de erwtjes in zijn eigen moestuin. “Je kunt gewoon je eigen eten oogsten”, roept hij enthousiast”.

Claudia Reijnen benadrukt dat haar Plukhoek meer kinderen een plaats gunt in deze bijzondere buitenomgeving van Strijen. “Ik ben er van overtuigd dat de combinatie van buiten bezig zijn en educatie een waardevolle win win-situatie kan opleveren”.

Laptop Challenge

Maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen hebben zo nu en dan...
Meer informatie

Crisisaanpak op z’n Achterhoeks!

24 februari 2022 was er ineens een verschrikkelijke oorlog in...
Meer informatie

De laatste pluk

In boomgaarden hangen tegen het einde van het seizoen nog...
Meer informatie

Onderwijs in de buitenlucht

Stichting Distinto en Stichting Plukhoek Mookhoek zorgen voor onderwijs in...
Meer informatie

Volg de Nederlandse Uitdaging op social media

Blijf nog beter op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen