De laatste pluk

In boomgaarden hangen tegen het einde van het seizoen nog veel appels (en ander fruit) die niet meer geplukt worden. Vaak wordt ervoor gekozen om deze op het land te laten liggen omdat plukken, vervoeren, verpakken en opslaan de boer meer kost dan oplevert. Zonde, want het fruit is nog goed eetbaar. De Uitdaging vond een oplossing in ‘De Laatste Pluk’.

De Lelystadse Uitdaging organiseerde in 2021, in samenwerking met de voedselbank en de Groente & Fruitbrigade voor het eerst ‘De Laatste Pluk’. Inge Voorhout, manager van de Nederlandse Uitdaging vertelt: ‘Samen gaan we voedselverspilling tegen. Het eerste jaar hebben we vijftigduizend appels kunnen toevoegen aan de voedselpakketten van Lelystad, Dronten en omliggende gemeenten. Dit was veel meer dan we vooraf hadden gedacht.’ Daarom besloten 2022 ook andere lokale Uitdagingen bij dit project aan te haken.

Dit jaar is Univé als één van de partners van de Nederlandse Uitdaging aangesloten bij ‘De Laatste Pluk’. Niet alleen leverden ze een financiële bijdrage maar ook zette Univé medewerkers in als vrijwilliger om de maatschappelijke betrokkenheid in de organisatie te stimuleren. De Groente & Fruitbrigade regelde alle logistiek, denk hierbij aan vrachtwagens, verspreiding en opslag. De Nederlandse Uitdaging faciliteerde alle lokale Uitdagingen, zoals het samenbrengen van partijen, leveren van vrijwilligers, catering, kruiwagens en sanitaire voorzieningen.

Voorhout is enorm enthousiast over de samenwerking en grootse aanpak van dit jaar. We hebben samen ruim 140 duizend appels geplukt. Het mooie daarvan is dat we meer dan 17.500 gezinnen hebben voorzien van fruit. Deze gezinnen leven onder de armoedegrens en we weten dat er een tekort aan groente en fruit is in de voedselpakketten. Het is fantastisch dat we hen hier op deze manier van kunnen voorzien.’ Naast dat De Laatste Pluk een goed initiatief is om voedselverspilling tegen te gaan en mensen te helpen, is het ook echt een leuke dag. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven, politici en betrokken burgers plukken samen met mensen die zelf een pakket ontvangen en komen zo met elkaar in contact. Dit levert volgens de organisatie fijne gesprekken op. ‘We vinden de ontmoeting en verbinding met de mensen die het nodig hebben geweldig’, aldus Voorhout.

Deden er in ’22 drie lokale Uitdagingen mee met ‘De Laatste Pluk’, in 2023 zullen dat er waarschijnlijk acht zijn. Voor nog meer maatschappelijke impact!

Laptop Challenge

Maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen hebben zo nu en dan...
Meer informatie

Crisisaanpak op z’n Achterhoeks!

24 februari 2022 was er ineens een verschrikkelijke oorlog in...
Meer informatie

De laatste pluk

In boomgaarden hangen tegen het einde van het seizoen nog...
Meer informatie

Onderwijs in de buitenlucht

Stichting Distinto en Stichting Plukhoek Mookhoek zorgen voor onderwijs in...
Meer informatie

Volg de Nederlandse Uitdaging op social media

Blijf nog beter op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen