24 februari 2022 was er ineens een verschrikkelijke oorlog in Europa.
Ontstellend veel Oekraïners ontvluchtten hun land op zoek naar veilige plekken voor hun gezin. Als 8rhkse uitdaging maakten wij in maart plannen over hoe wij hulp konden bieden. Op dat moment wisten wij niet het juiste antwoord.
Nog geen week na de eerste brainstorm kreeg Harrie de opdracht vanuit de gemeente om gevluchte Oekraïners te faciliteren. Vervolgens kwam er een verzoek van IG&D bij Marianne om te helpen bij humanitair goederentransport. Kort daarop kreeg Caroline de vraag om een ontmoetingsplek te organiseren. In een onvoorstelbaar rap tempo hebben wij alle drie de projecten aangepakt.
3 Lokale Uitdagingen, samen sterk!
De samenwerking tussen de drie Achterhoekse Uitdagingen is uitermate sterk gebleken sinds de COVID-19 periode. Grenzen zijn niet belangrijk, versterken van de Achterhoekse samenleving wel! Bijna alles wat wij doen moet duurzaam en milieubewust zijn. Zo recyclen wij ICT apparatuur, kasten en stoelen, maar we leggen ook verbindingen tussen bedrijven en organisaties, zodat er duurzame oplossingen komen voor een maatschappelijk probleem.
Lokale supermarkten en zorgcentra schonken spullen, of wij kochten het met donaties vanuit serviceclubs en bedrijven. Heel veel handjes pakten die spullen in voor transport in grote depots. Ook deze depots werden gratis ter beschikking gesteld. Vervolgens werden de spullen twee maal per week kosteloos door vervoerders naar Oekraïne gereden.
Dat de oorlog een ieder diep heeft geraakt bleek uit de enorme hoeveelheid goederen, die maar bleven komen en uit de acties die werden opgezet door bedrijven, organisaties en particulieren.
Het was soms zóveel dat we ook de minima af en toe konden verblijden met gratis kleding, speelgoed en andere zaken. De Oekraïense vluchtelingen kwamen in groten getale aan en vonden onderdak, noodzakelijke spullen, speelgoed voor de kids, werk en hulp om hier de weg te vinden.
We zijn dankbaar dat we dit mooie werk hebben mogen doen en dat we zien dat de Oekraïense mensen blij zijn om hier in de Achterhoek te verblijven. Dankbaar ook zijn we voor de betrokkenheid van de vele vrijwilligers.
“Ons werk kunnen wij natuurlijk niet alleen, we doen dit samen met heel veel bedrijven, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en gemeenten.”
De bedrijven gaven gul spullen, diensten en donaties. Zo kwam ook de Coöperatie Rabobank in beeld die ons Oekraïne project van ganser harte wilde ondersteunen. De drie Achterhoekse Uitdagingen mochten een enorm bedrag in ontvangst nemen, waarmee wij heel mooie dingen voor Oekraïne (zowel hier als daar) konden doen.