Wereld Jonge Talentendag

Wereld Jonge Talentendag

Wereld Jonge Talentendag 2560 1440 Coöperatie de Nederlandse Uitdaging
Wereld Jonge Talentendag

Op 15 juli is het jaarlijks Wereld Jonge Talentendag en daarbij wordt aandacht geschonken aan het talent van jongeren. Het blijkt dat de verscheidene talenten van jongeren meermalig niet voldoende worden benut. Vanuit de Nederlandse Uitdaging maken we graag tijd en ruimte vrij voor deze jongeren, omdat wij merken dat zij ons blijven verrassen. Om die reden hebben wij onderstaand het verhaal van Justin de Weert, die zich al jaren inzet voor de Hollands Kroonse Uitdaging. 

Mijn naam is Justin de Weert, achttien jaar oud en ik woon in Hippolytushoef. Inmiddels ben ik geslaagd voor mijn VWO examen en heb ik mijn diploma op zak. Al sinds mijn schoolcarrière ben ik een bezig bijtje geweest; ik ben lid geweest van de jongerenrechtbank en de medezeggenschapsraad en nog een aantal meer. Daarbij ben ik al sinds mijn vijftiende betrokken in het bedrijfsleven als boekhouder bij onze Praxis en doe ik al jaren vrijwilligerswerk bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. En juist die betrokkenheid heeft mij laten opvallen bij onze manager Edwin Wittink.

Toen Edwin de Beursvloer van 2019 ging organiseren, heeft hij mij gevraagd of ik wilde helpen tijdens het evenement in de “rekenkamer”. Zo ben ik voor de eerste keer in aanraking gekomen met de Hollands Kroonse Uitdaging en ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. Nog geen maand later werd ik gevraagd om matchgroeplid te worden.

Mijn interesse is altijd al groot geweest voor mijn regio Wieringen, maar dankzij de Uitdaging ben ik ook meer gaan zien wat de rest van onze gemeente te bieden heeft als grote fusie-gemeente. Daarbij heeft het feit dat we in een krimpregio met vergrijzing wonen mij erg aangezet om zoveel mogelijk te proberen ervoor te zorgen de voorzieningen in ons gebied in stand te houden. Daarbij is de Uitdaging natuurlijk bij uitstek voor geschikt!

Bij de Uitdaging probeer ik samen met de matchgroep zoveel mogelijk matches te maken tussen de stichtingen, verenigingen en bedrijven door te kijken of ik kan meehelpen met vraagstukken van onze manager, maar ik kom daarbij ook weleens met zelfgemaakte matches aanzetten. Daarnaast ga ik regelmatig met onze manager mee naar diverse partijen waarmee al een match is gemaakt om foto’s te maken of om de voortgang te bekijken. Ook heb ik weleens geholpen een tafel- en stoelen set te demonteren, te tillen en te verhuizen van Den Oever naar Hippolytushoef. Tot slot help ik veel mee met de technische zaken van de Hollands Kroonse Uitdaging. Hieronder valt bijvoorbeeld de website aanpassen waar nodig en het regelen van administratieve zaken voor de Beursvloer, zoals matches bijhouden en matchformulieren digitaal maken. Dankzij die technische en IT-kennis heb ik dan ook zelf kunnen bijdragen aan het vervullen van een aantal binnengekomen vraagstukken en zo matches kunnen creëren.

Inmiddels zit ik al bijna twee jaar bij de Hollands Kroonse Uitdaging en blijf ik er veel plezier van beleven. Wanneer je de matches tot stand ziet komen en zelf eraan kan bijdragen om ze te laten slagen, geeft dat zo’n voldoening. Het geeft vervolgens alleen maar weer meer energie om door te gaan! Het is namelijk zo dat jij niet alleen goede dingen doet voor de gemeenschap, de Uitdaging doet ook weer veel goeds voor jou. Je krijgt zo’n groot netwerk, leert verschillende mensen kennen en je leert zelfs verenigingen ontdekken waarvan je het bestaan niet afwist. Daarnaast krijgen jouw sociale vaardigheden er ook een boost van, gezien je met zoveel mensen in contact komt en van alles gaat regelen. Tot slot heb ik ook de mogelijkheid gekregen om met mijn beste vriend voor ons profielwerkstuk een beursvloer te organiseren onder begeleiding van de manager. Deze hebben we op een creatieve manier weten in te vullen, vanwege de corona situatie, door middel van het organiseren van een livestream met de lokale omroep Regio Noordkop.

De Hollands Kroonse Uitdaging heeft mij écht de mogelijkheid gegeven om mijn talenten te ontwikkelen en deze in te zetten in de lokale gemeenschap. Je maakt de gemeente een stukje mooier en je krijgt er veel kennis en erkenning voor terug. Wat wil je nog meer?