Portfolio

Bekijk een greep uit de mooie resultaten van onze Uitdagingen door het land…

 • Terugblik op Groeien door te delen - 5 oktober 2021

  Terugblik op Groeien door te delen - 5 oktober 2021

  Ondernemers gaan de uitdaging aan met armoede- en SROI vraagstukken.  Dinsdag 5 oktober organiseerde de Nederlandse Uitdaging het online MBO-event ‘Groeien door te delen’. Bijna 100 aanwezigen werden geïnspireerd door interessante gastsprekers vanuit het bedrijfsleven over hoe waardevol het is om maatschappelijk van betekenis te zijn. Belangrijke thema’s als SROI en armoede passeerden de revue. Wij bedanken, de dagvoorzitters, sprekers en bedrijven die dit event mede mogelijk hebben gemaakt. De techniek was in handen van Countmedia, Niquell en Meeple-Events.

  Kijk hier de plenaire sessies terug:

 • Samen eten verbindt, ook online!

  Samen eten verbindt, ook online!

  Dit is een project van de Lelystadse Uitdaging.


  Ondanks dat het niet makkelijk was (en is) om op een persoonlijke manier contact te maken, lieten wij ons niet weerhouden om in 2020 een online sponsorevent te organiseren dat zowel maatschappelijk als culinair een belevenis werd. Om een gevoel van verbondenheid te creëren, werd onder begeleiding van Gerhard Flantua van Boerkok een ‘Lelystad Dinerbox’ samengesteld met een kant-en-klaar driegangendiner. Zo konden 150 ondernemers thuis uit eten en toch samen genieten. Het was een unieke samenwerking met veel nieuwe verbindingen ondanks alle beperkingen waar we mee te maken hadden. Alle betrokken partijen hebben alles uit de kast gehaald om het een succes te maken.

 • Koken tegen eenzaamheid

  Koken tegen eenzaamheid

  Dit is een project van de Utrechtse Uitdaging.


  Met ons project “Koks koken tegen eenzaamheid” waren wij te zien op RTV Utrecht en in het programma Koffietijd.


  Het fragment kunt u terugkijken op de 'View more' button.


  Wil je ook meedoen aan dit mooie project? Neem dan contact met ons op via info@utrechtseuitdaging.nl

 • Een Circulair Ambachtscentrum

  Een Circulair Ambachtscentrum

  Dit is een project van de Hillegom-Lisse-Teylingse Uitdaging.


  Teylingen is een van de winnaars van de prijsvraag van Rijkswaterstaat voor het opzetten van een Circulair Ambachtscentrum. Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023 van de Nederlandse overheid.


  Hierbij gaat het om een slimme samenwerking tussen verschillende partijen binnen een gemeente die producten en materialen hoogwaardig willen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik, zoals bij de kringloopwinkels en de weggeefwinkel, maar ook aan het opknappen, upcyclen, repareren en refurbishen van spullen en materialen. Behalve voor duurzaamheid, zorgen deze plekken ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ligt er een mooie kans voor het onderwijs.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Goed gevulde boodschappentas dankzij Stichting Mensen in Nood

  Goed gevulde boodschappentas dankzij Stichting Mensen in Nood

  Dit is een project van de Harderwijkse Uitdaging.


  Gezinnen die dit jaar geen Sinterklaas konden vieren door financiële nood, hebben een goed gevulde boodschappentas met cadeautjes en lekkers gekregen van Stichting Mensen in Nood 0341. Mensen in Nood wilde voorkomen, net als verschillende andere stichtingen in Harderwijk, dat Sinterklaas stilletjes een huisje voorbijreed.


  Al jaren organiseert Stichting Mensen in Nood een Sinterklaasfeest voor gezinnen die het financieel zwaar hebben. “Dit jaar kon het feest helaas niet doorgaan vanwege de geldende coronaregels,” zegt Mariëlle van den Akker, vrijwilliger bij de stichting, “maar dat betekent niet dat mensen thuis geen Sinterklaasfeest kunnen organiseren. We hebben dit jaar goed gevulde boodschappentassen geregeld. In de week voorafgaand aan Sinterklaas hebben we op onze nieuwe locatie De Roef uitgifte gedaan van de tassen, en zo was het voor iedereen feest op 5 december.”


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • 13 Tablets naar SKIN-Rotterdam

  13 Tablets naar SKIN-Rotterdam

  Dit is een project van de Rotterdamse Uitdaging.


  SKIN-Rotterdam hoort regelmatig van mensen uit hun achterban dat ze niet kunnen deelnemen aan een online cursus, taalles of sollicitatie omdat ze geen eigen computer hebben. Om deze mensen te helpen hebben we begin 2021 een verzoek ingediend bij de Rotterdamse Uitdaging. Alle bij SKIN aangesloten internationale kerken in Rotterdam hebben we opgeroepen om mensen te melden die een laptop nodig hebben. De Rotterdamse Uitdaging is direct aan de slag gegaan om binnen haar netwerk bedrijven te vinden die laptops beschikbaar hadden. Eind maart kregen we het goede nieuws: het bedrijf Copiatek had 13 tablets beschikbaar voor SKIN-Rotterdam. Op 9 april heeft SKIN-Rotterdam de tablets bij Copiatek opgehaald. We kunnen hiermee 13 mensen blij maken en op een structurele wijze helpen, met dank aan de Rotterdamse Uitdaging!

 • Minima-gezinnen, tienermoeders en jongeren worden geholpen aan een warme inrichting

  Minima-gezinnen, tienermoeders en jongeren worden geholpen aan een warme inrichting

  Dit is een project van de Barendrechtse Uitdaging.


  IKEA Barendrecht heeft een enorme hoeveelheid huisraad aangeboden aan de Barendrechtse Uitdaging. Kasten, tafels, woonaccessoires, serviesgoed, gordijnen, te veel om op te noemen. Om de verspreiding soepel te laten verlopen hebben een aantal lokale Uitdagingen, verspreid door heel Nederland, de krachten gebundeld met het bedrijfsleven om deze spullen een mooie sociale bestemming te laten krijgen. Via de (lokale) Uitdagingen worden vele artikelen beschikbaar gesteld aan Stichting Babyspullen en minima-gezinnen. Een deel gaat naar Stichting IJsselmonde Oost, die zorg en ondersteuning levert aan verschillende doelgroepen zoals jongeren die begeleid worden naar zelfstandig wonen.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Pret in Purmerend!

  Pret in Purmerend!

  Dit is een project van de Waterlandse Uitdaging.


  Pret in Purmerend is een vakantieweek voor kinderen uit gezinnen die door allerlei omstandigheden niet op vakantie kunnen. Elk jaar wordt deze week georganiseerd en dit jaar (2020) was het spannend of het door zou kunnen gaan. Met wat aanpassingen heeft de organisatie het voor elkaar gekregen!


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Zuid West Banden stelt fietsen beschikbaar

  Zuid West Banden stelt fietsen beschikbaar

  Dit is een project van de Hoeksche Waardse Uitdaging.


  “Zuid West Banden had met een actie van een leverancier een heel aantal mooie, gloednieuwe mountainbikes verzameld en wilde daar iets goeds mee doen”, vertelt Linda Sanders, manager van de Hoeksche Waardse Uitdaging. “Zij kwamen met mij in contact en ik ben al in gesprek met een aantal maatschappelijke organisaties om een fietsenbank op te zetten in de Hoeksche Waard, dus dit aanbod kwam als geroepen. Ik krijg namelijk regelmatig vragen van maatschappelijke organisaties of wij fietsen kunnen geven aan cliënten van hen die dat niet kunnen betalen. De actie van Zuid West Banden heeft het idee meteen een grote boost gegeven!”


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Activiteiten voor bewoners die lijden aan geheugenverlies

  Activiteiten voor bewoners die lijden aan geheugenverlies

  Dit is een project van de Udense Uitdaging.


  Woonzorglocatie het Orgelhuis zocht mensen die leuke activiteiten kunnen organiseren voor bewoners die lijden aan geheugenverlies. En het Udens College Sector vmbo zocht organisaties waar leerlingen invulling kunnen geven aan zogenaamde talenturen. Dus bracht de Udense Uitdaging hen met elkaar in contact. Inmiddels hebben de eerste leerlingen zich al ingezet bij het Orgelhuis. Met succes, want de samenwerking wordt uitgebreid.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Project XL 2021: Hoorns Goud

  Project XL 2021: Hoorns Goud

  Dit is een project van de Westfriese Uitdaging.


  Afgelopen maart (2021) deed de Westfriese Uitdaging een oproep voor een nieuw project XL. Uit 17 aanmeldingen koos de matchgroep voor het project Hoorns Goud. Een mooi project waarbij acht nieuwkomers/vluchtelingen worden geholpen om van een uitkering naar betaald werk te gaan. Dit doen zij door oesterzwammen en shiitake te kweken op koffiedik (trash to treasure). Hierdoor kan de Westfriese horeca een duurzame switch van vlees naar vegetarische proteïne maken. Als het in Hoorn eenmaal loopt, wil men het verder over Westfriesland uitrollen.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • IKEA Duiven zorgt voor veel leesplezier!

  IKEA Duiven zorgt voor veel leesplezier!

  Dit is een project van de Liemerse Uitdaging.


  Eefje Notten, ambassadeur Mens & Maatschappij bij IKEA Duiven nam in het najaar contact op. IKEA wilde ruim 2000 kinderboeken doneren. Of de Liemerse Uitdaging kon helpen deze een goede bestemming te geven. Wat een mooie opdracht! Met dit aanbod konden we flink wat kinderen blij gaan maken.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Gratis uitwasbare mondkapjes voor mensen met minimuminkomen

  Gratis uitwasbare mondkapjes voor mensen met minimuminkomen

  Dit is een project van de Harderwijkse Uitdaging.


  Bewoners van AZC Harderwijk zijn enthousiast aan de slag gegaan met het maken van vrolijke, uitwasbare mondkapjes voor kwetsbare inwoners van Harderwijk. De gemeente Harderwijk wil voorkomen dat mensen met een minimuminkomen het risico lopen een boete te krijgen en is enthousiast over het gezamenlijke initiatief van COA/AZC, Zorgdat en de Harderwijkse Uitdaging om de mondkapjes gratis te verstrekken.


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Onderwijs in de buitenlucht

  Onderwijs in de buitenlucht

  Dit is een project van de Barendrechtse Uitdaging.


  Claudia Reijnen heeft vanuit haar jarenlange ervaring als leerkracht binnen het speciaal onderwijs de visie: “niet ieder kind is geschikt voor het onderwijssysteem zoals wij dat nu kennen”. Vanuit die overtuiging is het mooie werk van Plukhoek Mookhoek ontstaan. Kinderen die om welke reden dan ook niet naar school kunnen, zitten vaak thuis. Bij de Plukhoek kunnen ze aan de slag in een grote tuin met boomgaard. Kinderen krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen in de vaardigheden die ze zo hard nodig hebben.


  Distinto is als aanbieder van jeugdhulp al bijna tien jaar actief in Barendrecht. Ingrid Hartog, directeur-bestuurder, vertelt: “Distinto is er voor kinderen die te maken hebben met beperkingen als autisme of ADHD. We zijn er niet alleen om deze kinderen op te vangen, maar denken ook mee met ouders hoe zij hun kinderen optimaal kunnen helpen in hun ontwikkeling. Want het opvoeden van deze kinderen is topsport.”


  Al in het eerste contact bleek dat Claudia en Ingrid gedreven zijn vanuit een gedeelde visie op wat deze kinderen nodig hebben. En dit heeft geleid tot een mooie samenwerking tussen de twee stichtingen.


  Meer lezen over deze samenwerking? Klik op de 'View More' button.

 • Vrijwilligers Stadscamping in nieuwe shirts

  Vrijwilligers Stadscamping in nieuwe shirts

  Dit is een project van de Helderse Uitdaging.


  De Helderse Uitdaging verbindt al twee jaar ondernemers én particulieren aan het jaarlijks terugkerende initiatief De Stadscamping Den Helder. Voor hun vrijwilligers wilde De Stadscamping dit jaar graag T-shirts met logo regelen, zodat deze mensen herkenbaar zijn. Daarvoor dienden ze een aanvraag in bij de Helderse Uitdaging. Menno Zeeman, mede-eigenaar van Zeeman Reclamegroep en tevens partner van de Uitdaging, werd hiervoor benaderd en zei meteen volmondig ja! De match was gemaakt en De Stadscamping mocht zelf de kleuren van de shirts uitkiezen. Dave Holswilder, één van de beheerders van De Stadscamping haalde de T-Shirts op bij Rosanne Hoekstra van Zeeman Reclamegroep. “De shirts zijn op en top geweldig en mooi. We zijn er echt ontzettend blij mee!”


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Overalls voor leerlingen ATC Binnen de Linie

  Overalls voor leerlingen ATC Binnen de Linie

  Dit is een project van de Helderse Uitdaging.


  In maart van dit jaar diende ATC binnen de Linie een aanvraag in bij de Helderse Uitdaging. Ze waren op zoek naar werkkleding voor de leerlingen op het arbeidstrainingcentrum, waaronder overalls voor de vuile werkzaamheden. Bart Brinkman van Govers zag de oproep op social media voorbij komen en nam meteen contact met ons op dat zij vast wel iets voor de leerlingen konden betekenen. Zo gezegd zo gedaan. De match was beklonken!


  Meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Behoud immaterieel erfgoed van de luchtoorlog boven Nederland

  Behoud immaterieel erfgoed van de luchtoorlog boven Nederland

  Dit is een project van de Hollands Kroonse Uitdaging.


  Voor het onderwijsprogramma ‘Uit de Lucht’, ontwikkeld door Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland, is een kort filmpje gemaakt van het interview met Jan Jonker. Hij zag als jonge jongen hoe de bommenwerper neerstortte vlak bij de boerderij in Kostverlorenpolder in Nieuwe Niedorp waar hij destijds woonde. Met een bijdrage van Hollands Kroonse Uitdaging kon het verhaal van deze ooggetuige worden vastgelegd. Het filmpje is te zien op de website van Stichting Erfgoed Luchtoorlog bij ‘herinneringen’.


  Filmpje bekijken en meer lezen? Klik op de 'View More' button.

 • Lichtjes voor Winterswijk

  Lichtjes voor Winterswijk

  Dit is een project van de Winterswijkse Uitdaging.


  Op Facebook plaatste Cees van der Male, bewoner van een woning in de Elisabethgaarde, een oproep. Cees vroeg welke ondernemer van Winterswijk de oudjes die in de Vredensehof en de St. Elisabethgaarde wonen, wilde verrassen. Aan de achterzijde van hun woningen staat een mooie dennenboom. Het zou mooi zijn als daar lampjes in kwamen. De penningmeester van de Winterswijkse Uitdaging zag deze oproep en legde de vraag voor aan het operationele team van de Uitdaging. Daarop werden drie ondernemers benaderd. De ondernemers gaven aan graag aan de oproep gehoor te willen geven. Hans Huls Energie leverde de lampen, Bouw- en timmerbedrijf Vincent Jansen kwam met een hoogwerker en Sjoerd Frielink Multidiensten leverde het verlengsnoer. Samen zorgden zij ervoor dat de lampjes in de boom kwamen. De actie werd door de bewoners bijzonder op prijs gesteld. De actie toont maar weer eens aan dat, vooral ook in deze bijzondere tijden, mensen Winterswijk mooier maken.

Uitdagend nieuws in je mailbox?

Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.