(Lokaal) Smallingerlandse Uitdaging is aanjager aanpak laaggeletterdheid

(Lokaal) Smallingerlandse Uitdaging is aanjager aanpak laaggeletterdheid

(Lokaal) Smallingerlandse Uitdaging is aanjager aanpak laaggeletterdheid 1920 1352 Coöperatie de Nederlandse Uitdaging
Smallingerlandse Uitdaging is aanjager aanpak laaggeletterdheid

Wethouder Felix van Beek heeft maandag 7 september het Estafetteproject laaggeletterdheid “Geen Woorden maar Daden” geopend, waarbij organisaties in de gemeente Smallingerland de handen ineen slaan voor aanpak laaggeletterdheid. Met dit estafetteproject laten werkgevers in Smallingerland zien wat ze kunnen betekenen voor medewerkers die moeite hebben met lezen schrijven, rekenen of computeren.

Ondernemersnetwerk De Smallingerlandse Uitdaging is initiator van deze Estafett De Start van Geen Woorden maar Daden vindt plaats in de week van Lezen en Schrijven, waarin extra aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland wordt gevraagd.

Hoog percentage laaggeletterden
In de gemeente Smallingerland is het percentage laaggeletterdheid hoog. Naar schatting ongeveer 16 procent van de inwoners van 16 tot 65 jaar beschikt niet over voldoende basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en computeren). Een groot deel hiervan heeft een baan. Beroepsgroepen waar laaggeletterdheid veel in voorkomt zijn schoonmaak, productie, hoveniers, bouw en zorg. Het begrijpen van instructies, veiligheidsvoorschriften en het lezen van etiketten levert op de werkvloer problemen op. Net als e-mailen, navigeren op internet of het volgen van interne scholing.

Schaamte zorgt ervoor dat mensen hun laaggeletterdheid verbergen en niet om ondersteuning durven te vragen. Dit resulteert bijvoorbeeld in een hoog ziekteverzuim. Met Geen Woorden maar Daden worden werkgevers in Smallingerland aangemoedigd om binnen de eigen organisatie met de aanpak van laaggeletterdheid aan de slag te gaan. De Estafette start bij Caparis Caparis heeft al veel ervaring met het scholen van medewerkers op hun basisvaardigheden. Deze ervaringen worden de komende maand in kaart gebracht en gedeeld.

Het Estafettestokje wordt daarna overgedragen aan een ander bedrijf in Smallingerland dat op zijn beurt weer verder kan met deze ervaringen. De Smallingerlandse Uitdaging verbindt met gesloten beurs stichtingen en verenigingen aan het lokale bedrijfsleven.” Bij stichtingen en verenigingen leven vaak mooie ideeën, maar de uitvoering kan door geld, tijd, of gemis aan goede apparatuur/kennis nog wel eens achterblijven”, aldus Zahraa Aldaraaj projectmanager van de Smallingerlandse Uitdaging.

Cursisten bloeien op
“Wij weten welke bedrijven hun kennis, materialen of medewerkers willen delen.” Samenwerking met bibliotheek en gemeente In dit Estafetteproject werkt De Smallingerlandse Uitdaging samen met Bibliotheek Drachten en de gemeente Smallingerland. Bibliotheek Drachten speelt een belangrijke rol in de uitvoering van de aanpak laaggeletterdheid. Zo heeft de bibliotheek een aanjager aanpak laaggeletterdheid in dienst die samenwerkingen opzet in de gemeente en bij wie inwoners Smallingerland terecht kunnen voor basiseducatie. “In het Digitaalhuis geven we les in lezen, schrijven, rekenen en computeren. We zien onze cursisten opbloeien tijdens de lessen. Ze verbeteren niet alleen hun basisvaardigheden maar krijgen ook meer zelfvertrouwen”, aldus Karin Meijerman, directeur van bibliotheek Drachten.

Wethouder Felix van Beek benadrukt het belang van het initiatief in de aanpak van laaggeletterdheid in Smallingerland. “Een goede beheersing van basisvaardigheden is essentieel om mee te kunnen doen in onze samenleving en in het bijzonder op de arbeidsmarkt. Door laaggeletterdheid op de werkvloer bespreekbaar te maken, en hulp te bieden, kunnen we met elkaar meer mensen helpen. Zo blijven mensen leren en ontwikkelen.

 

Nynke Dijk – Textueel