Inge Voorhout aan het woord

Inge Voorhout aan het woord

Inge Voorhout aan het woord 1000 758 Coöperatie de Nederlandse Uitdaging

Inge Voorhout aan het woord

Datum: 11 juni 2021

Mijn naam is Inge Voorhout en vanaf de kennismaking met het concept ‘De Uitdaging’ ben ik enthousiast en onder de indruk over hoeveel impact er gemaakt kan worden door de brug te bouwen tussen het bedrijfsleven en stichtingen, verenigingen en burgerinitiatieven. Sinds 2015 ben ik manager van de Utrechtse Uitdaging en sinds 2016 betrokken bij de Nederlandse Uitdaging.

Er is zoveel te bieden vanuit het bedrijfsleven op het gebied van kennis, mankracht en materialen. Als Uitdaging ondersteunen en mobiliseren we dit binnen bedrijven.

De wil is er bijna altijd, maar het praktisch vormgeven is soms lastig. Daarvoor is De Uitdaging een mooie partner. Wij ontzorgen bedrijven en helpen hen om actief bezig te zijn met maatschappelijk betrokken ondernemen – het liefst zo lokaal mogelijk. Daar waar je werkt, je verbonden voelen met de omgeving, is zo waardevol. 

Naast dat het belangrijk is om maatschappelijk een steentje bij te dragen, merken we ook dat het een enorme verrijking van je bedrijf kan zijn om iets terug te doen voor een ander. Medewerkers zijn trots op hun bedrijf als ze maatschappelijk bezig zijn en ze leren daarbij ook andere vaardigheden en verruimen hun blik op de wereld. Voor jonge werkenden is het steeds belangrijker hoe het bedrijf onderneemt en of dit maatschappelijk verantwoord is.

Tijdens de pandemie hebben vele Uitdagingen laten zien hoe goed zij zijn in het mobiliseren van het bedrijfsleven om actuele maatschappelijke vraagstukken op te pakken. Er zijn ontzettend veel mooie voorbeelden: van mondkapjes inzamelen in de Achterhoek tot projecten tegen eenzaamheid en armoede door het hele land. ‘Koks koken tegen eenzaamheid’ is zo’n mooi voorbeeld. Wekelijks worden er 300 maaltijden voor eenzame inwoners van Utrecht gemaakt en rondgebracht door vrijwilligers.

Maar er zijn ook inzamelacties gehouden voor voedselbanken, er worden cadeautjes verzameld voor mensen die het zwaar hebben, er worden mensen aan elkaar gekoppeld die opzoek zijn naar verbinding, er wordt muziek gespeeld voor ouderen en er zijn spullen van Ikea Barendrecht verspreid door het hele land.

Er gebeurt zoveel moois!

Wij zijn alle gemeentes, founders, sponsoren en fondsen zeer dankbaar dat zij ons werk mogelijk maken. Ondanks deze zware tijd voor bepaalde takken in het bedrijfsleven, zijn er altijd weer ondernemers te vinden die mee willen doen. Zonder hun financiële bijdrage zouden wij dit mooie werk niet kunnen doen.

Zeer dankbaar zijn we ook het Oranje Fonds die al sinds de start van de Uitdaging een belangrijke ondersteuner is en ons in het groeiprogramma heeft geholpen om landelijk uit te groeien tot een sterke beweging. Om de tegenvallende inkomsten door COVID-19 op te kunnen vangen, ondersteunen zij ons met een financiële overbruggingsbijdrage. Zo kunnen we ook onze lokale Uitdagingen in deze zware tijden ondersteunen. Ook zij zien dus het belang van het geweldige werk wat we doen.

Voor de toekomst hopen wij het bedrijfsleven verder te kunnen ontzorgen en ze verder te mogen blijven uitdagen om samen Nederland een beetje mooier te maken. Op het gebied van SROI kunnen wij een belangrijke partner van gemeentes en bedrijven worden. We zullen ook meer met maatschappelijke thema’s gaan werken. De belangrijkste thema’s zijn armoede bestrijding, tegengaan van eenzaamheid en inzetten op een duurzame samenleving.

Samenwerken, samenleven en samen doen!